Belediyenizi kurtarın

ÖNEMLİ BİR GELİŞME
Belediye Kanunu’nun yeni düzenlemesi ile nüfusu 2000 altına düşen belediyelerin köye dönüşecek olmasıyla ilgili yeni bir karar alındı. Karara göre belediyelerin nüfusunu muhafaza etmesi gerekiyor. Aksi takdirde köye dönüşmeleri muhtemel.
NASIL OLACAK?
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yasaya göre uygulama ve koşulları şu şekilde olacak:
1 Temmuz 2025 SALI Resmî Gazete Sayı : 32943
KANUN
BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 7551 Kabul Tarihi: 18/6/2025
MADDE 13- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 4 üncü maddesinin beşinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “gönderilir” ibaresi “gönderilir ve o yerde belediye kurulabilir” şeklinde değiştirilmiş ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Yeni iskân nedeniyle oluşturulan ve nüfusu 5.000 ve üzerinde olan herhangi bir yerleşim yerinde belediye kurulabilir.”
MADDE 14- 5393 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen birinci cümlesi ile ikinci fıkrasının birinci cümlesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“Meskûn sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda kaldırılarak bu belediyeye katılır.”
“Nüfusu 2.000’in altına düşen belediyeler köye dönüştürülür.”
MADDE 15- 5393 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “gerçekleşmesi” ibaresi “gerçekleştiği” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 30- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 31- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış 'İLK YORUMU SEN YAP'
Bunlar da ilginizi çekebilir






