En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Yerli malı kullanın

"Yerli malı, yurdum mali, herkes onu kullanmalı" dizeleri, ilkokul yıllarında beri insanların zihinlerine kazındığını açıklayan Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk...
Bu haber 304 kere okunmuş. 23.12.2019 Pazartesi 08:03

"Yerli malı, yurdum mali, herkes onu kullanmalı" dizeleri, ilkokul yıllarında beri insanların zihinlerine kazındığını açıklayan Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, yerli üretim konusunda çocuklara bilinç kazandırmak ve yerli ürünlerin kullanımının ülke ekonomisine katkısının büyük olduğunu söyledi.

 

 

BİRBİRLERİ İLE PAYLAŞIRLAR

Kırıkkale Ziraat Odası Başkanı Orhan Öztürk, "Yerli Malı Haftası, özellikle sürdürülebilir ekonominin temelini oluşturan yerli üretim ile ilgili bize unuttuklarımızı yeniden hatırlatıyor. Yerli Malı Haftası, ya da Milli Eğitim Bakanlığı içeriside gecen resmi adı ile Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası, ülkemizde tüm okullarda kutlanan belirli gün ve haftalardan bir tanesidir. Her yıl 12 ve 18 Aralık tarihleri arasında kutlanır. Bu hafta boyunca çocuklar, yerli üretim ile elde edilmiş ürünleri kullanmanın önemi konusunu işler, hatta evden getirdikleri yeri üretim ürünleri sınıfta birbirleri ile paylaşırlar. Ayrıca israf etmenin ne kadar yanlış oldugunu öğrenirler. Tutumlu olmanın önemi ile ilgili konuşmalar sadece yiyecek maddeleri ile ilgili değildir. Aslında her şeyden çok daha değerli olan zamanın da israf edilmemesi gerektiği konusunda bilinçlendirilirler.  Kısacası hem milli değerleri, hem yerli üretimin önemini hem de paylaşmanın güzelliğini çocuklara veren bir haftadır."

 

TÜRKİYE'DE YERLİ ÜRETİM

Ülkenin bağımsızlığını koruyabilmek için, sadece askeri alanda değil, sosyal ve ekonomik alanda da yerli yapılanmanın önemli olduğu düşünülüyordu. Mustafa Kemal Atatürk başkanlığında toplanan İzmir İktisat Kongresi, yerli üretin ve kullanım hakkında konuştu. Kongrede alınan kararlar içerisinde hammadde üretimi ve işlenmesinin yurt içerisinde yapılmasını teşvik etmek vardı. Ayrıca, küçük atölyelerde sınırlı sayıda sürdürülen üretimin, büyük ölçeğe taşınması planlandı. Devlet kurumlarının bu anlamda güçlendirilmesi, ulaşım ve bankacılık gibi ekonomik faaliyetleri destekleyecek alanlara yatırım yapılmasına karar verildi.. Gelelim ülkemizde yerli üretim konusuna! Türkiye bir zamanlar, "kendi kendine yetebilen ülke" olarak anılırdı. Farklı iklim özelliklerinin ve bitki örtüsünün görüldüğü, farklı madenlerin çıkartıldığı ve farklı doğal kaynakların bulunduğu zengin coğrafyamız; hala oldukça değerli ürünleri piyasaya sunuyor. Her ne kadar kimi ürünlerde dışa bağımlılık arttıysa da, bazı ürünlerde Türkiye, dünyanın en büyük üreticilerinden birisi. Türkiye, fındık üretiminde dünyanın bir numara konumundadır. 2016 yılında 420,000 ton fındık ihraç edilmiştir. Bu da dünya üretiminin % 57'sine denk gelmektedir. Türkiye'nin fındık üretiminde en yakın rakipleri İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri'dir. Antep Fıstığı üretiminde ise Türkiye dünyada üçüncü sırada yer almakta. 2014 senesinde Antep Fıstığı üretimi yaklaşık 80,000 ton civarında."

 

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM

Ülkemizin üretiminde bir numara olduğu ürünlerden bir tanesi de kirazdır. 2014 yılında yerli üretim kiraz, 445,556 tonu bulmuştur. Yerli üretim ürünler arasında yer alan bir başka meyve ise incirdir. İncir, 2016 yılında ülkemizde 305,450 ton olarak üretilmiştir.. Hem kuru kayısı hem de taze kayısı konusunda yerli üretim Türkiye'de ön planda! Türkiye; 2016 yılında kaydedilen 730,000 ton kayısı üretimi ile dünya birincisi… Kayısı üretiminde ikinci sırada Özbekistan ve üçüncü sırada İran yer alıyor. Yoğun kayısı üretiminin doğal bir sonucu olarak, Türkiye aynı zamanda en fazla kuru kayısı üreten ülkedir. Ülkemizin dünyada üretimde bir numarada yer aldığı ürünlerden bir tanesi de ayvadır. Ayva, 2012 yılında 135,406 ton üretilmiştir. Türkiye, dünyada karpuz üretiminde ikinci sırada yer alan ülke konumundadır.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 10 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir