Kilim dokuyorlar

KİLİM DOKUYORLAR
Karakeçili Kaymakamlığı tarafından Halk EÄŸitim Merkezinde açılan atölyede kadınlar, her gün kilim dokumak için tezgahlarının başına geçiyor. Karakeçili'de kadınların asırlardır ilmek ilmek dokuduÄŸu kilimler, geçmiÅŸten bugüne halkın kültür ve yaÅŸantısını yansıtıyor. Asırlardır kuÅŸaktan kuÅŸaÄŸa aktarılan, kendine özgü renk ve farklı motiflerin yer aldığı Karakeçili kilimi; kırmızı, bordo, mavi ve beyaz renkli kök boyalı kirmen ipiyle dokunuyor. Türk yıldızı, tarak, su, koçboynuzu, kurtaÄŸzı, kraliçe tacı, kır çiçeÄŸi, bindallı ve hayat aÄŸacından oluÅŸan Osmanlı ve yöresel desenler kullanılıyor.
GÜZEL BİR ÇALIÅžMA
Ev hanımı 41 yaşındaki Hatice Yazıcı, "Kilim, Orta Asya'dan Türkler göç edip gelmeye baÅŸladığında yaÅŸam ÅŸartlarının getirdiÄŸi doÄŸal olaylardan ve hayvanlardan etkilenerek, o zaman da teknoloji olmadığı için ihtiyaçlarını karşılamak için kilim dokumuÅŸlar kıl çadırlarından yaÅŸadıkları için. Bu desenleri de o zaman ortamdaki hayvanlardan, bitkilerden etkilenerek bayanlar dokuduÄŸu için ona duygularını katarak desenlerini oluÅŸturmuÅŸ ve kilimleri dokumuÅŸlardır. Biz Karakeçili olarak Karakeçili kilimi dokuyoruz. Biz daha çok yaÅŸam ÅŸartlarından etkilendiÄŸimiz için geçmiÅŸte atalarımız yaÅŸam ÅŸartlarına göre dokumalar yapmışlar. Mutlu bir bayan, mutluluÄŸunu temsil eden desenler dokumuÅŸ. Genç kız evlenmeyi düÅŸünüyorsa evlenmek istediÄŸini etrafına göstermek için desenler dokumuÅŸ. Bunlarında belirli isimleri vardır" dedi.
BİLGİ VERİLDİ
Karakeçili ilçesinin yüzyıllar önceye dayanan geçmiÅŸi olan bir yöre olduÄŸunu ifade eden Karakeçili Kaymakamı Kemal Sefa GökmenoÄŸlu, Karakeçililerin Osmanlı kayıtlarında "Ulu Yörük" diye anıldığını söyledi. Yörük olmanın getirdiÄŸi zor hayat ÅŸartlarında yüzyıllarca Anadolu kadınlarının kilim dokuduÄŸunu kaydeden GökmenoÄŸlu, "Son yıllarda unutulmaya yüz tutmuÅŸ bir el sanatıdır. Burada kaymakamlığımız öncülüÄŸünde burada Halk EÄŸitim Merkezinde bulunan kilim atölyesinde kilim sanatını yaÅŸatmaya çalışıyoruz. Buradaki vatandaÅŸlarımız gönüllü olarak kilim dokuyorlar. İnÅŸallah el emeÄŸi, göz nuru olan bu kilimleri Anadolu'da unutturmayacağız, yaÅŸatacağız. Anadolu'da kilim dokumacılığına baktığımızda her bir kilimin farklı bir motifi deseni var. Anadolu insanı nasıl farklı farklı ise kilimler bu farklılığı yansıtıyor. Soyut kavramların görsel hale getirilmesi ile oluÅŸuyor. Anadolu kadınları sevinçlerini, mutluluklarını hüzünlerini anlatamadıklarını bu kilimlere yansıtıyorlar. Hepsi sevgisini katıyor bu iÅŸe el emeÄŸi, göz nuru dediÄŸimiz tabir hatta buradan geliyor diyebiliriz" diye konuÅŸtu.
YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış 'İLK YORUMU SEN YAP'
Bunlar da ilginizi çekebilir





