En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Depreme hazır mıyız

Jeoloji Mühendisi Satılmış Aksun, Kırıkkale’nin depreme ne kadar hazır olduğunu konu başlıkları ile anlattı.
Bu haber 304 kere okunmuş. 16.12.2019 Pazartesi 10:32

Jeoloji Mühendisi Satılmış Aksun, Kırıkkale’nin depreme ne kadar hazır olduğunu konu başlıkları ile anlattı. Aksun açıklamasında Depreme ne kadar hazırız? Depreme olan korkumuzu yenebiliriz, Bina-zemin ilişkisi incelenmesi ve Kurum ve belediyede jeoloji mühendisinin neden olması gerektiğini açıkladı.

 

AÇIKLAMADA BULUNDU

Kırıkkale’nin depreme ne kadar hazır olup olmadığını anlatan Jeoloji Mühendisi Satılmış Aksun, “Deprem konusunda kısmi olarak söylemek gerekirse yaşadığımız şehir Kırıkkale ve ülkemiz Dünya coğrafyasında deprem kuşağında yer almaktadır. Öncelikle her an olması muhtemel bir depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuzu bilmemiz gerekir. İnsanoğlu genel olarak bir acıyı, bir sevinci ya da yaşadığı herhangi bir olayı zaman geçince unutur ve yaşamına devam eder. Genel manada yaşanan her türlü olayda ise yılda sadece belirli gün ve haftalarında milletçe hatırlar, hatırlatırız. Ama bu başka! Şu anda bile şu soruyu sorsak mesela kaç kişinin evinde deprem çantası var. Allah korusun Deprem ile sevdiklerimiz, yaşadıklarımız, her şeyimiz bir anda yok olabilir. Deprem konusu gerçekten çok önemlidir. Deprem ile yaşamayı öğrenmeliyiz. Gelelim Herhangi bir Depreme karşı nasıl önlem alırız; Önce her bir bireyin bilinçlenmesi ve deprem konusunu iyi kavraması, korkusunu yenmesi gerekiyor. Ayrıca Bina- Zemin İlişkisi de önemli.

 

DEPREM KORKUSU

Depreme dayanıklı bir evde oturmanız bile sizi güvende tutmaz. Çünkü depreme evde yakalanacağınız belli değildir. Belki okulda belki iş yerinde belki de bir akşam bir misafirlikte deprem gerçeğiyle yüzleşeceksiniz. Depremden kaçamayız ama deprem korkumuzu ortadan kaldırabiliriz. Mesela bir daire alırken mutfağından banyosundan çevre düzenlemesinden ziyade temelini, zeminini merak etmemiz ve araştırmamız gerekiyor. Kapının önüne koyacağımız Bir düşük model araba dahi alsak en az 3 ustaya ve bir çok eş dost akrabaya danışırız. mesela ben jeoloji mühendisiyim zemini bilirim veya herhangi bir inşaat mühendisine ve ya ilgili kurumlarda çalışan mühendislere ailesini çoluğunu, çocuğunu uykuda emanet edeceği evini alırken kimse danışmaz. Aldıktan sonra genel olarak sorarlar “ya bizim binanın temelinden su çıkıyor, duvarlarda çatlaklar oluşuyor” vs.. diye. Anlamış değilim işte o yüzden insanlarımız önce bilinçlenmesi gerekiyor.

 

BİNA-ZEMİN İLİŞKİSİ İNCELENMELİ

Depremler oldukça yönetmelikler değişiyor, bazı yaptırımlar geliyor ama sonunda uygulayıcı mercih yine insan.. Türkiye de Yapı denetim denen bir mekanizma oluştu. Çok güzel bir sistem. Yapılar kontrol altına alınıyor ve her kademesi denetleniyor. Her şey sistem üzerinden takip ediliyor. Ama sadece yapılar kontrol ediliyor Zeminler değil… Zeminden kaynaklanan sorunlar bina ne kadar sağlam olursa olsun bir anlam ifade etmez. Hala piyasada zemin sağlam değilse bile “Aman bizim zemin iyileştirme( fore kazık, enjeksiyon vb..) çıkmasın o şekilde yapalım” diye çareler arayan insanlar ve ne yazık ki bunlara da müsaade eden insanlar var. Sanki iyilik yapılıyor ama işte buradaki asıl ipucu böylesi konular Yapı Denetimlerin, Onuda denetleyenlerin, ilgili bir çok kurumların UMRUNDA DEĞİL. Çünkü her bir birim sorumluluğu üzerlerinden atmış, bana bir şey olmaz mantığıyla devam ediyor ama sonunda oluşacak ciddi bir afette ve faciada eskiden yaşadıklarımız gibi yüzlerce ve binlerce can ve mal kayıplarında o kişilere bişey olmaz belki ama vicdanen kim sorumlu olacak merak ediyorum. Rabbim yinede yaşanmış büyük depremler gibi çeşitli afetlerden herkesi korusun.

 

ÖNEMLİ BİR UYARI

Bir diğer konuda mesela Kırıkkale’mizde Zemin etütleri yapılıyor merkezde bizim hazırladığımız raporları okuyup inceleyen, araştıran meslektaşlarımız varken İlçelerde maalesef Jeoloji Mühendisi yok. Her Belediye de en az 1 Adet jeoloji Mühendisi çalışmalıdır. Merkez dışında da ciddi manada binalar, endüstriyel yapılar yapılmaktadır. Muhattap meslektaş olmayınca ne yazık ki Hazırladığımız raporlar hikaye zannediliyor ve detayları ihmal edilebiliyor.  İşin özeti, Depremlerde Bina önemli, Zemin Önemli, İnsanlarımızın bilinçlendirilmesi önemli. Belirli günlerde değil, Her zaman okullarda, kurumlarda ve gerekiyorsa sokaklarda Hayatımızın bir parçası olarak kabulleneceğimiz Deprem ile ilgili eğitimler verilmelidir” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 3 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir