En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Üç ülkeyle işbirliği

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya...
Bu haber 139 kere okunmuş. 18.10.2022 Salı 18:51

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya, Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan ve beraberindeki heyet, konferans ve protokol imza törenleri kapsamında Arjantin, Uruguay ve Şili’yi ziyaret etti.

 

 

 

 

TEMASLARDA BULUNDULAR

Ziyaret programı kapsamında ilk olarak, Arjantin’de bulunan Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, Buenos Aires Büyükelçisi Şefik Vural Altay’ı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Aslan, Büyükelçi Altay’dan Arjantin Üniversiteleri hakkında bilgi alırken, iş birliğine dair projeler görüşüldü. Ziyaret, anı defterinin imzalanması, İBTAV heyetinin Büyükelçi Altay’a hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Rektör Aslan ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya, Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, Şili Büyükelçisi Şefik Vural Altay ve beraberindeki heyet daha sonra Arjantin Cumhuriyeti İslam Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyarette İslam Merkezi Başkanı Anibal Bachir Bakir ile bir araya gelen heyet karşılıklı iş birliği alanları üzerine görüş alışverişinde bulundu. Ziyaret kapsamında Merkeze bağlı okulu ziyaret eden heyet, okulda incelemelerde bulundu.

 

PROTOKOL  İMZALANDI

Okul ziyareti sırasında İBTAV Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan tarafından Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların bilim tarihine katkıları hususunda öğrencilerle konferans gerçekleştirildi. Konferans sonrasında İBTAV heyeti İslam Merkezi Başkanı Anibal Bachir Bakir‘a usturlap hediye ederken, program hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Ziyaretler sırasında; Arjantin İslam Merkezi ile Üniversitemiz arasında iş birliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, Kırıkkale Üniversitesi ile Arjantin İslam Merkezi arasında eğitim, araştırma ve yabancı dil hususunda iş birliği yapılacak. Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan ve Merkez Başkanı Anibal Bachir Bakir protokolden duydukları memnuniyeti ifade ederken, protokolün Türkiye ile Arjantin arasındaki ilişkileri güçlendireceğini ifade ettiler. Protokol töreninde ayrıca Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) ile Arjantin İslam Merkezi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

 

ASLAN KONFERANS VERDİ

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan, program kapsamında Arjantin Austral Üniversitesi’nde “İnsanlığın Ortak Mirası ve Geleceği: Bilimler Tarihi” konulu konferans verdi. Asutral Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen konferansa Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya, Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, Şili Büyükelçisi Şefik Vural Altay, Austral Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Manuel García Mansilla, Enstitü Başkanı Dr. Said Chaya, akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrenciler katıldı. Konferans, İBTAV Başkanı Mecit Çetinkaya’nın açılış konuşmasıyla başladı. Çetinkaya konuşmasında vakfın kuruluşu, amacı ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ardından İBTAV Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan dinleyicilere hitap etti. Erdoğan, Fuat Sezgin’in insanlığa büyük bir hizmet ederek, bilim tarihine önemli bir miras bıraktığını ifade etti. Geçmişten günümüze mekanik, kimya, coğrafya, astronomi, matematik, tıp gibi farklı bilim dallarında çalışmalar yapan ve teknolojik ürünler üreten bilim insanlarımızı ve onların dünya medeniyetine katkılarını örnekleriyle anlatan Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan, tarihsel süreç içerisinde bilimlerin gelişiminden bahsederken her dönemde farklı milletlerin az veya çok bilime katkısının olduğunu vurguladı. Rektör Aslan, Avrupa’nın karanlık çağ olarak nitelendirdiği dönemde, Müslüman bilim adamlarının bilimin birçok dalında eser yazdıklarını ve ürün ortaya koyduklarını ifade etti. Konferans soru-cevap kısmı ile sona erdi.

 

ÜÇ ÜLKEYE ZİYARET

Arjantin’deki programını tamamlayan Rektör Aslan; ve beraberindeki heyet ile Uruguay Büyükelçisi Hüseyin Müftüoğlu’nu ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Aslan Büyükelçiden Uruguay Üniversiteleri hakkında bilgi alırken, iş birliğine dair projeler görüşüldü. Ziyaret, anı defterinin imzalanması, İBTAV heyetinin Büyükelçimize hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi. Uruguay’daki programını tamamlayan Rektör Aslan, Şili’yi ziyaret etti. Rektör Aslan ilk olarak Şili Büyükelçisi Gülcan Akoğuz’u ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Aslan Büyükelçimizden Şili’de faaliyet gösteren Üniversiteleri hakkında bilgi alırken, iş birliğine dair projeler görüşüldü. Ardından Rektör Aslan, Şili Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rosa Devés Alessandri’yi ziyaret etti. Ziyaret sırasında Rektör Aslan Kırıkkale Üniversitesi hakkında bilgiler verirken, Şili Üniversitesi Rektöründen üniversiteye dair bilgiler aldı.  İki Üniversite arasında yapılacak iş birliği görüşülürken, ortak faaliyetlere en kısa sürede başlanılması hususunda mutabık kalındı. İki üniversite arasında yapılacak iş birliklerin görüşüldüğü heyetler arası görüşmeye, Şili Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Uluslararası İlişkiler Direktörü ve ilgili akademisyenler katıldı. Kırıkkale Üniversitesi ile Şili Üniversitesi arasında ortak eğitim faaliyetlerinin en kısa zamanda başlatılması hedefleniyor.

 

BİLİM İNSANLARINI ANLATTI

Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersan Aslan son olarak, Şili Üniversitesi’nde “İnsanlığın Ortak Mirası ve Geleceği: Bilimler Tarihi” konulu konferans verdi. Şili Üniversitesi Felsefe ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde düzenlenen konferansa Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilimler Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya, Mütevelli Heyet Üyesi Necmeddin Bilal Erdoğan, Şili Büyükelçisi Gülcan Akoğuz, Şili Cezayir Büyükelçisi Mohamed Sofiane Berrah, Şili Üniversitesi Felsefe ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raúl Villarroel Soto, Enstitü Başkanı Prof. Dr. Marcela Luisa Zedan Lolas, akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrenciler katıldı. Rektör Prof. Dr. Ersan Aslan ise tarihsel süreç içerisinde Avrupa’nın karanlık çağ olarak nitelendirdiği dönemde, Müslüman bilim adamlarının; mekanik, kimya, coğrafya, astronomi, matematik, tıp gibi farklı bilim dallarında eser yazdıklarını ve ürün ortaya koyduklarını ifade etti. Konferans soru-cevap kısmı ile sona erdi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 7 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir