En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Değerlendirme yaptı

Kırıkkale AK Parti eski Milletvekili Vahit Erdem Kanal İstanbul projesiyle ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu ve kanalla ilgili bazı sorular yöneltti.
Bu haber 471 kere okunmuş. 14.12.2019 Cumartesi 09:28

DEĞERLENDİRME YAPTI

Kırıkkale AK Parti eski Milletvekili Vahit Erdem Kanal İstanbul projesiyle ilgili ilginç değerlendirmelerde bulundu ve kanalla ilgili bazı sorular yöneltti. Kanal İstanbul’u polemiklerden uzak biçimde değerlendiren ve bölgenin stratejik önemine dikkat çekerek konuyu ele alan Erdem, güvenlik, maliyet, strateji, ekoloji ve diğer bazı konularda analizlerin yapılıp yapılmadığını ve kanalın getirisi ile götürüsünün ne oranda olduğunu merak ettiklerini belirtti. NATO Parlamenterler Asamblesi Genel Sekreterliği de yapan ve bu anlamda bir uzman olan Erdem’in değerlendirmeleri akılcı ve önemli bulunuyor. İşte o değerlendirme:

 

 

 

KANAL İSTANBUL

Kanal İstanbul Projesi unutuldu diye düşünülürken yenide alevlenmiş görünüyor.

Çok büyük maliyeti olacak ve ekonomik, güvenlik, ekolojik gibi konular başta olmak üzere önemli sonuçlar doğuracak bu projenin ciddi bir etüt sonucu ortaya çıktığı bilinmemektedir.

Basında siyasî polemikler dışında bilimsel görüşlere de pek itibar edilmemektedir.

Mühendis kökenli ve eski bir planlamacı olarak ve en önemlisi de bir vatandaş olarak aşağıdaki soruları sorma ihtiyacı duymaktayım.

1. Kanal İstanbul Türkiye’nin önceliğimidir? Bu önceliği gerektirecek argümanlar nelerdir?

2. Kanal İstanbul Trakya’yı ikiye bölecektir. Bu bölünmenin güvenlik açısından değerlendirmesi yapılmış mıdır?

3. Kanal İstanbul Trakya ile Anadolu’nun bağına, ulaşımına etkisi hesaplanmış mıdır?

4. İstanbul Boğazı Akdeniz- Marmara ile Kara Deniz’in ekolojik dengesini sağlamaktadır. Sun’i olarak açılacak Kanal İstanbul bu ekolojik dengeyi nasıl etkileyecektir?

5. Maliyetinin ne olduğu bilinmemekle beraber kamu oyunda70-80 milyar Dolar olarak ifade edilen bu kaynak karşılığında Kanal İstanbul’un ekonomiye ve ülke kalkınmasına katkısı ne olacaktır? Fayda-zarar analizi sonuçları biliniyor mu?

6. Kanal İstanbul, çevresinde oluşturacağı yeni cazibe alanı ile aşırı nüfus yoğunluğuna sahip İstanbul’u nasıl etkileyecektir?

Özetle ön görülebilen ve görülemeyen sonuçlar doğuracak bu proje iyi düşünülmelidir. Bana göre rafa kaldırılmalıdır.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

5 + 2 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir