En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Soruşturma açıklaması

AK Parti Milletvekili Ramazan Can, güvenlik soruşturmasında Sıhri Hısımlık ve Değerlendirme Komisyonu´nun kimlerden oluşacağı konularında bir değişiklik yapılabileceği mesajı verdi.
Bu haber 592 kere okunmuş. 31.03.2021 Çarsamba 18:16

AÇIKLAMA YAPILDI

AK Parti´nin kamu görevlerine atacaklar için güvenlik soruşturması ve  arşiv araştırması getiren 18 maddelik teklifi, 9 aylık beklemenin ardından Meclis gündemine alındı. Meclis Genel Kurulu´nda teklifin geneli üzerinde gruplar adına konuşmalar yapıldı. AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan       Can, devletin 15 Temmuz´da, 17-25 Aralık´ta sırtını dayadığı kamu  görevlileri tarafından ihanete uğradığının görüldüğünü belirtti.

 

ÖNLEM ALINACAK

“Her devlet önlemini alacaktır´ diyen Milletvekili Can, “Fakat devletler önlemini alırken adaletli, ehliyet, liyakat ve görevin  gerektirdiği nitelikler haricinde herhangi bir soruşturma ya da herhangi bir kovuşturmaya maruz kalmadan objektif ve nesnel kriterlere göre arşiv araştırmasını ve güvenlik soruşturmasını yapmalıdır. Bu açık ve nettir. Burada özellikle söylüyoruz: Kanun koyucunun Türkiye Büyük Millet  Meclisinde ve Komisyonda yapmış olduğu bütün müzakereler ve tartışmalar      kanunun gerekçesini oluşturur. Güvenlik soruşturmaları kin ve garezden, dedikodudan ibaret olmamalı, soyut olmamalı; tamamen görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili olgusal verilere dayalı, somut, müşahhas olmalı, bilgi  ve belgelerle desteklenmeli. Dolayısıyla, burada güvenlik soruşturması   yapacak birimler kanun koyucunun bu hassasiyetini önemle dikkate almalılar.

 

HUKUKİ YAPIYA KAVUŞMUŞTUR

Yine, özellikle Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesini karşılayıp karşılamadığıyla ilgili, maddelerle ilgili kısaca değerlendirme yapmak  istiyorum. Görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili... Evet, Anayasa       Mahkemesi "Bir sınır konulmaksızın kolluk kuvvetleri ve istihbarat örgütlerindeki her türlü verinin toplanması ve kullanılmasına yol açacak genişlikteki düzenleme orantılılık ilkesine aykırı olacaktır. Orantılı olabilmesi için, istihdam edilecekleri alana göre memuriyet ve kamu  görevlerine uygunluğun değerlendirilmesi amacına katkı sunacak verilerle sınırlandırılmalıdır." diyor.

 

HUKUK SİSTEMİ

Evet, biz kanun teklifinde bunu nasıl karşılamışız? Demişiz ki: "Görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerindeki olgusal verilerinin..." Bu olgusal veriler somut, müşahhas verilerdir; dedikodudan ibaret olmayan, mücerret iddiaları bertaraf eden bir yaklaşım. Aynı şekilde "Terör örgütleri veya  suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığının..." Evet, "irtibat" ve "iltisak" kelimeleri hukuk  sistemimize yeni girmekle beraber, gerek Yargıtay gerek Danıştay gerekse Anayasa Mahkemesinin kararlarında oturmuş, yerini bulmuş, karşılığını bulmuş, bir hukuki yapıya kavuşmuştur” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 4 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir