SoÄŸan tescillendi

TESCİL YAPILDI
Adını yetiÅŸtirildiÄŸi Kırıkkale'nin Kılıçlar köyünden alan ve içeriÄŸindeki pirüvik asit miktarının fazlalığı nedeniyle diÄŸer soÄŸan çeÅŸitlerinden ayrılan "Kılıçlar soÄŸanı"na coÄŸrafi iÅŸaret tescil belgesi verildi. "Kılıçlar soÄŸanı" yüksek rekoltesi ve kalitesiyle bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü. Köy halkının yüzde 80'inin gelir kaynağı olan soÄŸan için Kırıkkale Belediyesi tarafından 2014 yılında baÅŸlatılan çalışmaların ardından bu yıl coÄŸrafi iÅŸaret tescil belgesi alındı. Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı Yılmaz, yaptığı açıklamada, soÄŸanın, renk, tat, dış kabuk sayısı, etli yaprak kalınlığı ve kuru madde miktarı özellikleriyle birlikte hafif acı olduÄŸunu söyledi.
BİLGİ VERİLDİ
Kılıçlar soÄŸanı için Kırıkkale Belediyesi tarafından 2014 yılında coÄŸrafi iÅŸaret tescil belgesi için baÅŸvuru yapıldığını anlatan Yılmaz, ÅŸöyle konuÅŸtu: "GeçtiÄŸimiz temmuz ayında soÄŸanımızın coÄŸrafi tescil belgesini aldık. Köyümüzde soÄŸanımızın ekimi yoÄŸunlukta. Yaklaşık bin 300 dekar alanda ekiliyor. Dekara 4-5 ton civarında ürün alıyoruz. Hem verim hem de kalitesinin yüksekliÄŸi dolayısıyla çiftçimiz memnun kalıyor. SoÄŸanımız pirüvik asit oranının yüksek olduÄŸu bir soÄŸan çeÅŸididir. Bu da ona acımsı bir tat veriyor. Tüketicilerimizin çok tercih etmelerindeki sebep bu. Yaprak kalınlığı iyi derecede ve yaprak sayısı fazla. SoÄŸanımızın hacmi de büyük, 2 soÄŸanımız yarım kilogram gelebiliyor. Yıllık 5-6 bin ton üretimimiz var. Çiftçilerimiz ikinci ürün olarak da ekebiliyor. Hububatın arkasına soÄŸan ekimi yapılıyor. Hem ek bir gelir oluyor hem de tarla boÅŸ kalmamış oluyor. Bu gibi avantajları nedeniyle üreticilerimiz çok memnun."
Kılıçlar soÄŸanı ÅŸenlikle tanıtılacak
GELİŞME ANLATILDI
Yılmaz, bu soÄŸanın tüketiciyle daha yoÄŸun buluÅŸmasını saÄŸlamak amacıyla gelecek yıl ÅŸenlik düzenlenmesinin planlandığını kaydetti. SoÄŸanın ayırt edici özelliklerini bu ÅŸenlikle Türkiye'ye tanıtacaklarını dile getiren Yılmaz, "SoÄŸanımız artık coÄŸrafi tescilli bir ürün. Bir ürünün coÄŸrafi iÅŸareti, söz konusu ürünün benzerlerinden farklı olduÄŸunu gösteriyor. Bizim soÄŸanımızın da diÄŸer soÄŸanlardan ayırt edici farklılıkları var. Ayrıca ev hanımları çok tercih ediyor. Kolayca ve kısa sürede piÅŸirilebilmesi ürünün diÄŸer soÄŸanlara göre tercih edilmesine yardımcı oluyor." diye konuÅŸtu. Üretici Hüseyin Alçın ise bu yılki hasat mevsiminin çok verimli geçtiÄŸini, soÄŸanların kalitesinden de çok memnun olduklarını belirtti. Satışlardan çok memnun olduklarını ifade eden Alçın, "VatandaÅŸlarımız diÄŸer soÄŸanlara göre bu soÄŸanı tercih ediyor. Ankara'dan sadece bu soÄŸanı almak için gelenler oluyor" dedi.
YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış 'İLK YORUMU SEN YAP'
Bunlar da ilginizi çekebilir






