En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

MKE daha güçlü olacak

Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunu (MKE) özelleştirme baskısından kurtararak, Hazineye bağlayacaklarını...
Bu haber 396 kere okunmuş. 16.06.2021 Çarsamba 18:21

Ak Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunu (MKE) özelleştirme baskısından kurtararak, Hazineye bağlayacaklarını, kurumun Milli Savunma Bakanlığının sevk ve idaresinde Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulacak bir anonim şirket olacağını bildirdi.

 

 

AÇIKLAMADA BULUNDU

Can, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, MKE'nin, kamu iktisadi teşebbüsü (KİT) kapsamında yönetildiğini, KİT'lerin de özelleştirme havuzunda yer aldığını anımsattı. MKE'nin, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı arasında sıkıştığını, özelleştirme baskısı altında olduğunu ifade eden Can, "MKE'nin hem özelleştirme baskısından kurtulması lazım hem de devletin kısıtlarından kurtularak bir özel sektör mantığıyla çalışmasına ihtiyaç var." dedi.

 

BİLGİ VERDİ

Yerli ve milli savunma sektöründeki bu kuruluşa sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Can, bunun nasıl gerçekleştirileceğini şöyle anlattı: " Şu an çalışması yapılan ve kurumlardan görüş sorulan şu aşamada geldiğimiz noktadaki çalışma da teklif haline gelecek inşallah. Makina Kimya'yı özelleştirme baskısından kurtarıyoruz. Hazineye bağlıyoruz. Hazinenin mülkiyetinde, Milli Savunma Bakanlığının sevk ve idaresinde Türk Ticaret Kanunu'na göre kurulmuş bir anonim şirket. Bunda amaçlanan; devletin imtiyazlarından, savunma sektörü olarak elzem olduğu için bu imtiyazların devam etmesi.

 

DURUMU ANLATTI

Diğer taraftan da kamuda olduğu için prangalarından kurtularak özel sektör mantığıyla çalışan, istediği yatırımı yapabilen, istediği istihdamı karşılanabilen, istediği mühendise, işçiye istediği ücreti verebilen serbest, toleransı geniş bir yetkide Türk Ticaret Kanunu hükümleriyle yönetilen bir anonim şirketi olması noktasındaki önerilerimiz karşılanmıştır. Bu teklie asıl murat edilen budur. "MKE'de çalışan bir işçinin, ikramiyeyle birlikte 5 bin TL civarında bir ücret aldığını, bunun yeterli olmadığını dile getiren Can, KİT kapsamında çalışan memurlara da 6-7 bin TL ücret ödendiğini söyledi. Can, bir şey icat eden, Ar-ge'de bir şey geliştiren, bir projeye destek veren, yurt dışından destekli bir mühendis çalıştırılmak istendiğinde bu rakamların komik kaldığına işaret etti.

 

ÖZLÜK HAKLARI DURUMU

İşçilerin tedirgin olduğunu ifade eden Can, sözlerini şöyle sürdürdü: "Örnek veriyorum; şu an Kırıkkale Silah Fabrikasında çalışan bir işçiye, bu teklif yasalaştığında sözleşme önerilecek. Sözleşmeyi imzalarsa devam edecek. Emekliliğe hak kazanıp, yine devam etmek isterse, sözleşme imzalarsa devam edecek. 'Ben şu şartlarda burada devam etmek istemiyorum ama benim hakkım saklı kalsın' diyorsa, onu da KİT kapsamında Milli Savunma Bakanlığı bünyesindeki kurumlara tercih yaptırarak, istediği yere göndereceğiz. Bütün bunlara rağmen, 'Ben herhangi bir kuruma gitmek, yeni kurulan anonim şirkette de çalışmak istemiyorum, ayrılmak istiyorum' diyorsa, o zaman özlük hakları neyse, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, bütün yan ödemeleriyle beraber kendisine ödenecek. Hiç kimsenin özlük haklarında bir problem olmayacak. Makina Kimya, anonim şirket olduğunda, bundan önceki hak ve yükümlülükleri nelerse aynen devam edecek.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

6 + 7 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir