En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

EDS'lerde hazırlık

Kırıkkale merkez ve çevresinde kurulumu tamamlanan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ve kırmızı ışık ihlaline yönelik cezai uygulama faaliyete geçiyor. Sistemin 1 Kasım itibariyle aktif olması bekleniyor.
Bu haber 135 kere okunmuş. 27.10.2022 Perşembe 19:12

ÖNEMLİ BİR GELİŞME

EDS, trafik akışının kontrolü ve ulaşım optimizasyonun yapılması, kent yaşantısının kurallara uygun, belli normatif yapıya kavuşturulması için ve trafikte düzeni bozan araçlardan kaynaklanan kazaların önlenerek can ve mal emniyetinin sağlanması amacı ile geliştirilen bir denetleme sistemidir. EDS, kural ihlali yapan araçların sensörler aracılığı ile tespiti sonrası, görüntü işleme yazılımları ile aracın plakasının tespit edilerek ilgili kanunda öngörülen cezaya tabii tutulmasını kapsıyor.

 

SİSTEMİN AMACI

Caydırıcılık unsurunu kullanarak sürücülerin trafik kurallarına azami oranda uymalarını sağlamak, böylece sürücü kültürünü olumlu yönde yeniden şekillendirmek. Kural ihlali yaparak, insanların can ve mal emniyetini tehlikeye düşüren araçları ihlal görüntüleri ile birlikte tespit edip kayıt altına almak. Trafik kurallarının insandan bağımsız bir şekilde sürekli olarak takip edilmesi, böylelikle sürücülerin kurallara uyması ile trafik düzeninin sağlanması. EDS noktalarından geçiş yapan araçların görünen özelliklerinin, kayıtlı özlük bilgileriyle tutarlı olup olmadığının kontrol edilmesi ve gerektiğinde bu tespitler aracılığı ile yetkili mercilere otomatik bildirilmesi. EDS sistemi tüm şehir içi trafikte denetim boşluğundan oluşabilecek kural ihlallerinin önüne geçmek için tasarlandı.

 

 

UYGULAMA ALANLARI

Kameralar aracılığıyla 7/24 görüntülerin kayıt altına alındığı ve fotoğraflandığı sistemde, ihlal resimleri sisteme kayıt ediliyor. EDS ile kırmızı ışık ihlali, park ihlali, hız koridor ihlali, yaya yolu ihlali, hemzemin geçit ihlali, emniyet şeridi ihlali, ters yön ihlali, tercihli yol ve gabari ihlali tespit edilebiliyor. Ayrıca plaka tanıma sistemi de bulunan EDS, sabit kameraların yanısıra araç üzerinde mobil EDS olarak da ihlalleri tespit edebilecek.

 

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

EDS’lerle ilgili sosyal medyada bir çok kişi tarafından duyuru yapılırken resmi bir açıklama gelmedi. Resmi açıklama ile EDS’lerin hangi konularda uygulamaya dahil olacağının belli olması bekleniyor. Bir çok kişi ilk etapta kırmızı ışık ihlali ve hız limiti ihlaline EDS’lerin ceza yazacağını ileri sürüyor. Daha sonra ise cep telefonu ile konuşma, emniyet kemeri olmaması, sinyal vermeden şerit ihlali, yaya geçitlerinde yayalara yol vermeme ve araçta sigara içilmesi durumunda EDS’lerin ceza yazacağı önü sürülüyor. Ancak resmi bir açıklama olmadığı için bunlardan hangilerinin EDS’ye dahil olacağı bilinmiyor ve açıklama bekleniyor.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 4 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir