En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Çok özel uygulama

Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi’nde yine özel uygulamalara imza atılıyor. Hastanenin Parkinson Hastalığı konusunda...
Bu haber 794 kere okunmuş. 04.04.2021 Pazar 11:49

Kırıkkale Özel Yaşam Hastanesi’nde yine özel uygulamalara imza atılıyor. Hastanenin Parkinson Hastalığı konusunda deneyimli  Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel ve Genel Cerrahi Uzmanı  Op. Dr. Abdullah Çime koordinasyonunda uzman ekip tarafından Levodopa/Karbidopa İntestinal Jel (Duodopa) Tedavisi yapılıyor.

 

 

 

LEVODOPA/KARBİDOPA İNTESTİNAL JEL (DUODOPA) TEDAVİSİ

Hastalığın tanımı, tedavi yöntemi ve uygulama biçimi konusunda Yaşam Hastanesi’nden şu bilgiler verildi: “İleri evre Parkinson hastalığı; yeterli doz ve sürede  ilaç tedavisi alınmasına rağmen, ilacın etkisinin kısa sürdüğü, iyi ve kötü olunan durumların birbirini izlediği, iyilik dönemlerinin kalitesinin az olduğu  ve  istemsiz hareketlerin olduğu hastalıktır. Bu tablo hastanın günlük yaşamını ciddi şekilde  etkiler. İleri evre Parkinson hastalığında cihaz destekli  tedaviler olarak isimlendirilen beyin pili, apomorfin enjeksiyon pompası ve Levodopa/Karbidopa intestinal  jel tedavileri uygulanmaktadır. Parkinson Hastalığı konusunda deneyimli Nöroloji uzmanı tarafından hasta değerlendirilerek, hastanın bu tedavilerden hangisine uygun olduğuna karar verilmektedir.

 

UYGULAMA YÖNTEMİ

Levodopa/Karbidopa İntestinal Jel (Duodopa), parkinsonda altın standart olan  levodopa’nın emildiği yer olan  ince barsaktan sürekli infüzyon şeklinde uygulanan jel formudur. Duodopa ülkemizde son yıllarda  uygulanmaya başlayan etkili bir yöntemdir. Duodopa, özel bir pompa vasıtası ile sürekli ve sabit hızda dopamin uyarısı sağlayan, ince barsaktan infüzyon şeklinde uygulanan ve levodopa/karbidopa içeren bir jeldir.  Hastalara kalıcı perkütan endoskopik gastrojejunostomi sistemi   ile  bir bağırsak tüpü takılmakta ve tüpün dışarıda kalan ucuna ise duodopa pompası  bağlanmaktadır. Bu pompa vasıtası gün boyunca Levadopa/Karbidopa jeli uygulanmaktadır.  

 

İLAÇLARI SGK KARŞILIYOR

Uygun görülen hastalarda ilaç dozları her hastaya özel olarak hesaplanıp hazırlanır  ve duodopa pompasının önceden programlanabilir olması, her hastanın ihtiyacına göre günlük levodopa dozunun bireyselleştirilmesine  ve gerektiğinde hastanın gereksinimine göre tedavi dozunun yeniden ayarlanabilmesini sağlar. Böylece hastanın günlük levodopa ihtiyacı sürekli ve sabit dozlar halinde uygulanarak, ilacın kan düzeyindeki dalgalanmalar minimale indirgenmekte ve bu sayede istenmeyen etkiler de anlamlı ölçüde azalmaktadır. Bu tedavi  için kullanılan ilaçlar ve tıbbi malzemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır.

 

İKİ DENEYİMLİ HEKİM YAPIYOR

İleri derecede demans (bunama),  ağır pıhtılaşma problemleri, şiddetli nöropsikiyatrik semptomların olması durumunda   Levadopa/Karbidopa intestinal jel tedavisi önerilmemektedir. Bu tedavi hastanemizde Parkinson Hastalığı konusunda deneyimli  Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel ve Genel Cerrahi Uzmanı  Op. Dr. Abdullah Çime koordinasyonunda uzman ekip tarafından uygulanmaktadır.  Ayrıca hastanemizde  apomorfin enjeksiyon pompası tedavisinin uygulaması da devam etmektedir.”

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 7 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir