En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Asgaride buruk sevinç

Herkesin merakla beklediği asgari ücret açıklandı. Ücret Cumhurbaşkanı tarafından 4 bin 253 TL olarak açıklandı. Ancak bu rakam çalışanlar tarafından buruk bir sevinçle karşılandı.
Bu haber 265 kere okunmuş. 16.12.2021 Perşembe 18:27

BURUK BİR SEVİNÇ VAR

Herkesin merakla beklediği asgari ücret açıklandı. Ücret Cumhurbaşkanı tarafından 4 bin 253 TL olarak açıklandı. Ancak bu rakam çalışanlar tarafından buruk bir sevinçle karşılandı. Sebebi ise bundan sonra neler yaşanacağı. Bu rakamın işverene maliyeti 5 800 lirayı geçiyor. İşte asgari ücretli de bundan endişeleniyor. Rakam yüksek olunca bir çok işçi işten çıkarılma endişesi yaşıyor. İşverenin bu maliyeti karşılaması, özellikle de 10 kişiden az personel çalıştıran özel sektör işletmelerinin durumu merak konusu. 10 kişiden az da olsa çok da olsa işverenin sırtına binen yükü nasıl taşıyacağı merak ediliyor.

 

İŞTE İŞÇİLERİN ENDİŞELERİ

Bu durumda birkaç seçenek konuşulmaya başlandı hemen. Sosyal medya hesaplarında yaşanabilecek durumla ilgili bilgiler paylaşılıyor, yorumlar yapılıyor. Artan maliyet nedeniyle özel sektörün mecburen işten çıkarmalara sahne olabileceği ileri sürülüyor. Bu olmazsa personelle karşılıklı anlaşılarak eksik maaş ödemesi yapılabileceği de konuşuluyor. Bir diğer seçenek ise yine anlaşmalı olarak maaşlarda kesinti yapılabileceği ve kesintinin ileride peyderpey ödenebileceği konuşuluyor. Son seçenek ise maliyetleri karşılayamayan işyerlerinin kapısına kilit vurması. Bütün bunların daha şimdiden yaşanabileceği ifade ediliyor.

 

HER ŞEY ZAMLANABİLİR

Asgari ücretle çalışan bir çok kişi, yüksek maaş yerine piyasaya zam yapılmamasının, paranın alım gücünün korunmasının daha önemli olduğunu ve olacağını düşünüyor. Öte yandan bir başka endişe ise asgari ücrete yapılan bu önemli zammın peşinden piyasaların her şeye zam yapabilecek olması. Bunun da büyük olasılıkla gerçekleşebileceği kaydediliyor. Asgari ücret zammının hemen ardından bu endişeler sosyal medyada dile getirilmeye başlandı. Önümüzdeki günlerde bu endişelerle ilgili ne gibi bir gelişme olacağı merak konusu. Çünkü işverene asgari ücret zammı için yeteri kadar destek olunmadığı düşünülüyor. İşverene bu konuda daha fazla destek olunması gerektiğinin altı çiziliyor.

 

İŞVEREN CEPHESİ NASIL?

Öte yandan yapılan zamma işveren gözüyle bakıldığında 10 kişiden az işçi çalıştıran işletmelerin bu rakamı personeline ödemesi mümkün görünmüyor. Çünkü aylık kazançlarının bunu karşılamasına hele hele pandemi sonrasında biriken başta kira borcu olmak üzere bir çok birikinti karşılığında gerçekten zor göründüğü söyleniyor. Fazla işçi çalıştıran işletmelerin de durumu aynı gibi duruyor. Bir işletme sahibi küçük de olsa büyük de olsa hiçbir işletmenin bu rakamları karşılamasının mümkün olamayacağını, devletin bu rakamı sübvanse etmek gibi bir yöntem uygulaması gerektiğini vurguluyor. İşletme sahipleri de ilerisi için ne olacağını merakla bekliyor.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 8 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir