Demokrasiye destek

AÇIKLAMA YAPTI
Ekinci, "İnsanlık tarihinin en yoğun dönüşümlerinin yaşandığı, imkan ve risklerin eşzamanlı olarak devrede olduğu bir tarihi sürecin içinden geçiyoruz. Milletler tarihin dinamik ve değişken seyri ile kendi değer, imkan ve ihtiyaçları arasında anlamlı ve sürdürülebilir bir ilişki kurabildikleri ölçüde toplumsal bir düzen oluşturma kabiliyeti kazanırlar” dedi. Ekinci, partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili görüşlerini şu şekilde açıkladı;
NEYİ AMAÇLIYOR?
1-Yürütmenin içerisinde Başbakan ve Bakanlar Kurulunu güçlendiriyoruz. Yürütme cumhurbaşkanı ile başbakan ve bakanlar kurulundan meydana gelen ikili yapıdan meydana gelecektir. Bu yapı yetkide ve sorumlulukta paralellik ilkesine göre tasarlanacaktır. Buna göre cumhurbaşkanı meclis tarafından seçilecek, yetkileri sembolik ve törensel konularla sınırlı olacaktır. Yürütme alanında gerçek icrai yetkinin tamamı halka ve meclise karşı sorumlu olan başbakan ve bakanlar kuruluna ait olacaktır.
2- Cumhurbaşkanlığı seçiminin krize dönüşmemesini teminat altına alıyoruz. Parlamentoya tanınan yetkilerin parlamenter süreçte kilitlenmelere yol açmasını önleyecek mekanizmaları vadediyoruz.
3- Gensoru mekanizmasını yapıcı güvensizlik oyu ile birleştiriyoruz. Parlamenter hükümet sisteminde hükümet bunalımını tetikleyebilecek en önemli aracın gensoru mekanizması olduğu gerçeğinden hareketle bu mekanizmanın yapıcı güvensizlik oyuyla birleşmesini öneriyoruz.
4- Güvenoyunda basit çoğunluğu, hükümet düşürmede nitelikli çoğunluğu arıyoruz.
5- Kuvvetler ayrılığına dayanan, demokratik kurumların, sivil ve siyasal toplumun canlandırılıp cesaretlendirildiği, yargının tarafsız ve bağımsız bir güç olarak tasarlandığı yeni bir anayasa düzenini savunuyoruz.
6- Güçlendirilmiş Parlamenter sisteme geçişi sağlayan reform önerimiz çerçevesinde, cumhurbaşkanının icrai bir yetkisi olmayacak; verdiği tüm kararları başbakan ve ilgili bakanın karşı-imzasına tabi kılınacaktır.
7- Karşı imza kuralı aracılığıyla cumhurbaşkanının göreviyle ilgili suçlardan doğan cezai sorumluluk, başbakan ve ilgili bakan tarafından üstlenilecektir. Öte yandan cumhurbaşkanı evvelce olduğu gibi sadece vatana ihanet nedeniyle Yüce Divan’a sevk edilebilecek, Yüce Divan’a sevk edilen bir cumhurbaşkanının görevi ise otomatik olarak sona erecektir.
8- Parlamenter sistemin güçlendirilmesini hedefleyen önerimizle bir yandan parlamenter sisteme geçişi sağlarken diğer yandan bu sistemin yaratması muhtemel sorunları önleyecek mekanizmaları oluşturmayı hedefliyoruz.
9- Parlamentonun temsil gücünün artırılması için Dünyanın hiçbir ülkesinde yer almayan %10 seçim barajı uygulamasının kaldırılmasını savunuyoruz.”
YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış 'İLK YORUMU SEN YAP'
Bunlar da ilginizi çekebilir
YENİ PARTİ’YE GEÇTİ
Kırıkkale Belediye Başkanı Ahmet Önal, CHP'den istifa ederek Yeni Parti'ye katıldığını duyurdu.SİYASET
MECLİS’TE DURUM NE
Kırıkkale Belediye Meclisi’nde CHP’li üyeler arasında görüş ayrılığı ortaya çıktı. 7 isim CHP’de kalma yönünde hareket ederken 12 isim Yeni Parti’ye geçmeye hazırlanıyor.SİYASET
İSTİFA ETTİLER
Onur Yüksel Bozdağ istifa kararıyla CHP'den ayrıldığını açıkladı. Eski il başkanıyla birlikte 7 ilçe başkanının da YENİ Parti saflarında siyaset yapacağı duyuruldu.SİYASET
PARTİ BİNASI HAZIR
Yeni Parti Kırıkkale İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, il binasının hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirterek Kırıkkaleli hemşehrilerine birlik ve adalet mesajı verdi.SİYASET
YENİ ADRES ÇAĞRISI
CHP Kırıkkale Eski İl Başkanı Onur Yüksel Bozdağ, parti içi istifa sürecine ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaparak "Yeni adresimizde buluşmak dileğiyle" dedi.SİYASET
DEMİR SAHAYA İNDİ
Kırıkkale AK Parti İl Başkanlığı, genel merkez düzeyinde önemli bir heyeti ağırladı.SİYASET
İSTİFA ETTİLER
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale teşkilatında uzun yıllardır siyaset yapan Egemen Haydar Özlük, Ahmet Yeşil, Emin Lütfi Dermut ve Sabit Güneş gibi önemli ve dikkat çeken isimler partilerinden istifa etti.SİYASET






















