En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Sorunu meclise taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, arazilerine habersiz bir şekilde imar uygulanan ve bu uygulama sonucunda mağdur olan Balışeyhli vatandaşların sorununu meclise taşıdı.
Bu haber 473 kere okunmuş. 15.11.2019 Cuma 15:40

Cumhuriyet Halk Partisi Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, arazilerine habersiz bir şekilde imar uygulanan ve bu uygulama sonucunda mağdur olan Balışeyhli vatandaşların sorununu meclise taşıdı. Balışeyh Belediyesi tarafından, Beyobası, Işıklar, Uzunlar ve Akçakavak köylerindeki 6000 dönüm arazi, sanayi vasıflı arsalara dönüştürülmek amacıyla imar uygulanarak parsellere ayrıldı. Durumdan haberi olmayan ve mağduriyet yaşayan Balışeyhli vatandaşlar durumu iletti. Vatandaş istediği sonucu alamayınca devreye CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal girdi.

 

AÇIKLAMADA BULUNDU

Konuyu TBMM’ye taşıyan Önal, yayımladığı gensoruda şu ifadelere yer verdi; “Kırıkkale merkeze 20 Km mesafede, yıllardır nüfusu 2000 olan Kırıkkale-Samsun yolu üzerindeki Balışeyh ilçemizde, Balışeyh Belediyesi tarafından çok kapsamlı bir imar uygulaması yapılmıştır. Bu imar uygulaması ile Beyobası, Işıklar, Uzunlar ve Akçakavak Köylerindeki yaklaşık 6000 dönüm tarım arazilerinin çok büyük bir kısmı mücavir alana, daha sonrada imar uygulaması sonucu parsellere ayrılmıştır. Bu araziler tarımsal arazi vasfından çıkarılarak sanayi vasfındaki imarlı arsalara dönüştürülmüştür. Ancak yapılan bu işlemlerden köylülerin haberinin olmadığı öğrenilmiştir. Hak sahibi çiftçilerimiz arazileri ile ilgili işlem yapmak için tapuya gittiklerinde, tapuda tarlalarının kendilerine ait olmadığını görmüşlerdir. Tapularını gösterdikleri halde bu tapu sizin değil belediye imar uygulaması yaptı, artık burada senin yerin kalmadı denmiştir. Üstelikte  % 40 a varan düzenleme ortaklık payı adı altında arazilerinin bir kısmının ellerinden alındığı söylenmiştir. Hak sahibi çiftçilerimiz bunun üzerine belediye binasına gitmişlerdir. Kendileri sıkıntılarını açıklayıcı ve aydınlatıcı bir cevap alamamışlardır. Balışeyhli hak sahibi çiftçiler tarafıma ulaşmışlardır. Tarafımca Balışeyh Belediye Başkanına gidilmiş ve makamında çiftçilerin sorunları ve şikâyetleri anlatılmıştır. Ancak aradan geçen zamana rağmen maalesef bu 4 köydeki haksız imar uygulaması sonucu mağdur olan vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilememiştir. Bu imar uygulamasında yapılan ilginç bir şeyde daha önce yapılan belediyenin imar uygulamalarında  % 5 ya da % 10 civarı düzenleme ortaklık payı alınırken bu son uygulamada alınan düzenleme ortaklık payı ortalama %38 lere ulaşmıştır. Yani çiftçimizin tarlasının yarısı hemen hemen bu uygulama ile elinden alınmıştır ve çiftçimizin elindeki tarım arazisi azalmıştır. Güya bu araziler sanayi arsası yapılmıştır. Ancak imar uygulamasının yapıldığı yere baktığımızda hiçbir sanayi tesisi ve yatırımı yoktur. Bunun çiftçilerimize yarattığı başka bir zorluk ise önceden tarım arazisi vergisi üzerinden vergi verirken artık sanayi arsası üzerinden daha yüksek oranda vergi vermek zorunda kalmalarıdır. Yapılan haksızlıktır, hukuka aykırıdır. Bu konuda hak sahibi çiftçilerimiz Kırıkkale İdare Mahkemesi nezdinde birçok dava açmıştır.

 Bu bağlamda;

1-    Tarafıma yansıyan iddialar ışığında Beyobası, Işıklar, Uzunlar ve Akçakavak Köylerinde kaç hak sahibi mağdur edilmiştir.

2-    Tarım arazilerinin çok büyük bir kısmının mücavir alana, daha sonrada imar uygulaması sonucu parsellere ayrıldığı tarımsal araziden, sanayi vasfındaki imarlı arsalara dönüştürüldüğü doğru mudur?

3-    Dönüştürüldü ise kaç dekar alan dönüştürülmüştür?

4-    Bu alanda Kamu yararı için ne planlanmıştır?

5-    Bu alanda Kamu yararına yapılan bir yatırım var mıdır?

6-    Söz konusu alanda bugüne kadar herhangi bir sanayi yatırımı yapılmış mıdır?

7-    Sanayi yatırımı yapılmamış ise hak sahibinin elinden tarlası, tarım arazisi, neden alınmıştır?

8-    Yapılan bu çalışmada arsa sahiplerine bilgi verilmiş midir? Herhangi bir ödeme yapılmış mıdır?

9-    Yapılan çalışmada yasa ihlali ve hak ihlali var mıdır? Var ise, bu ihlallerin giderilmesi adına belediye tarafından bir çalışma yapılacak mıdır?

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 7 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir