En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Şehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Mağduriyet oluştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, Milli Savunma Komisyonu bütçe görüşmelerinde MKE'de çalışan taşeron işçilerin sorunlarını...
Bu haber 95 kere okunmuş. 25.11.2022 Cuma 17:36

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırıkkale Milletvekili Av. Ahmet Önal, Milli Savunma Komisyonu bütçe görüşmelerinde MKE'de çalışan taşeron işçilerin sorunlarını, uğradıkları haksızlıkları, emekliliğe zorlanan ya da yer değişikliğine maruz kalan personellerin yaşadığı mağduriyetleri konuştu.

 

 

KONUYU GÜNDEME TAŞIDI

TBMM Milli Savunma Komisyonu bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada CHP’li Önal şu ifadelere yer verdi:  “Sayın Başkan, bilindiği üzere, MKE Kurumunun yapı ve statüsü 2021 yılında çıkarılan kanunla değiştirilerek Kurum, AŞ'ye dönüştürülmüştür. Bu tarihten sonra da MKE AŞ'nin Yönetim Kurulu toplantısında, Kurumda 1953 yılından beri faaliyet gösteren Teftiş Kurulu kaldırılmıştır, ardından Kurum birçok keyfî uygulamalar maruz kalmış, özellikle kimi personel mobbinge maruz kalarak emekliliğe zorlanmış, kimisi de isteği dışında Kurumun Elmadağ ve Çankırı'daki fabrikalarına gönderilmiştir. Kurumun KİT olma özelliği çıkarılan kanunla ortadan kaldırılıp kurum AŞ hâline dönüştürülünce kurumdaki keyfî uygulamalar artarak devam etmiştir. Tüm bu haksız uygulamaları denetleyecek mekanizma da ortadan kaldırıldığı için kurumda çalışanların yaşadığı sıkıntılar katlanarak artmıştır.

 

DURUMU ANLATTI

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bilindiği üzere, MKE bir kamu iktisadi teşebbüsü iken kurumda taşeron olarak çalışan 1.300 civarındaki işçiye kadro sözü verilmiş ancak aradan geçen zamana rağmen, bu sözler tutulmamıştır. Kurumun çıkarılan kanunla KİT olma özelliği sona erdirilip kurum AŞ'ye dönüştürülünce taşeron işçilerin kadroya geçirilme umutları sona ermiştir. MKE'nin yapı ve statüsünü değiştiren kanunun Komisyon görüşmelerinde kurumda çalışan taşeron işçilerin mağdur edilmeyeceği söylense de verilen sözler çabuk unutulmuştur. Bugün hâlen kurumda itfaiye, temizlik, yemekhane, tamir, tahliye ve güvenlik kısımlarında çalışan işçilerimizin sorunları çözülmemiş; düşük maaş, eksiz promosyon ödemeleri, düşük sigorta primleri, verilmeyen özlük haklar hâlen taşeron işçilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir.”

 

TAŞINMA İDDİALARI VAR

Önal, “Bir örnek vermek gerekirse kurumda AŞ bünyesinde çalışan işçiler 31 bin TL promosyon ücreti almışken taşeron işçilere verilen promosyon ücreti sadece 6.150 TL'dir. Kurumda uzun yıllardır binbir emek ve fedakârlıkla çalışan ve AKP iktidarında hep üvey evlat muamelesi gören, ayrıca ısrarla kadro vermediğiniz taşeron işçilerin yaşadıkları mağduriyetleri giderecek bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Kurumda çalışan binlerce taşeron işçi bu sorunun cevabını bekliyor. MKE'nin Kırıkkale'de bulunan fabrikalarından olan, başta Barut Fabrikası olmak üzere, kuruma ait fabrikaların bir kısmının Kırıkkale dışına taşınacağı iddiaları Kırıkkale kamuoyunda fazlasıyla konuşulmaktadır.

 

İŞE GİRME HAYALİ

Kurumun Kırıkkale'de bulunan fabrikalarının başka illere taşınması söz konusu mudur? Yine, kurumun bazı fabrikalarında bulunan, yılların emek ve birikimiyle oluşturulan tezgâh ve atölyelerin söküldüğü iddiaları doğru mudur? Yine, kurum, AŞ'ye dönüştürüldükten sonra kuruma yapılan yeni işçi alımlarında Ankara'da yapılan sınav sonuçları bugüne kadar neden açıklanmamıştır?  İşe girmek isteyenlerin AKP'ye üye olmaya zorlanmaları konusunda bugüne kadar sessiz kalanların, bugün yeni alımların aynı yöntemle yapılmayacağına dair bir söylemi var mıdır? Kırıkkale'de sayısı 17 bini bulan işsiz gençlerin en büyük iş kapısı olan MKE'de işe girme hayalleri yine başka bahara mı kalmıştır” dedi.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

1 + 4 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir